top of page
Zoeken
Foto van schrijverHannah de Blaeij

Teugblik: kernkwaliteiten challenge

It’s a wrap! De kernkwaliteiten challenge zit erop. En waarom moeilijk doen als het samen kan? Ik quote deze Loesje vaker. Omdat ik oprecht geloof dat we zoveel van elkaar kunnen leren. Mijn belangrijkste 5 belangrijkste learnings naar aanleiding van de challenge lees je daarom hier.


1. Een challenge is een mooie tool om mensen uit te nodigen tot reflectie en eerste concrete stappen. Laagdrempelig en met instap-stof heeft het deelnemers waardevolle inzichten gebracht.


Het format van de video en opdracht was voor velen een fijne manier om met kernkwaliteiten aan de slag te gaan. En dat smaakt naar meer. Meer ontdekkingen over persoonlijke kernkwaliteiten én meer begeleiding bij het toepassen daarvan. Daarom organiseer ik in november een offline workshop. Met een knus, like-minded groepje gaan je aan de slag om nóg meer uit jouw kernkwaliteiten te halen. Meer weten? Stuur me een berichtje.


“Vind dit erg handig zo, met je filmpje zelf aan de slag kunnen gaan. Voelt een beetje als een verwennerij en een me-momentje.” – Deelnemer Kernkwaliteiten challenge


2. Het raakte me te lezen dat sommige deelnemers hun kernkwaliteit als een negatieve eigenschap zagen. Zo schreef iemand dat ze altijd dacht dat ‘bescheidenheid’ niet in deze wereld past. En dat door de challenge het haar nu lukt om ook meer de sterkte in deze eigenschap te zien. Ja, in je bescheidenheid mag je er ook zijn. Graag zelfs! Daar kan de wereld mijn inziens meer van gebruiken 😊.


“Het heeft ervoor gezorgd dat ik met een andere (positieve) blik naar mijn eigenschappen ben gaan kijken.” – Deelnemer Kernkwaliteiten challenge


Mocht je dit herkennen? Ga dan eens aan de slag het kernkwadrant. Die brengt jouw kwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie in beeld. Dat helpt inzichtelijk te maken wanneer jouw kwaliteit voor je werkt (bescheidenheid) en wanneer het een valkuil wordt (onzichtbaar). En te kijken welke uitdaging daarbij hoort (profileren) om voortaan tussen de kwaliteit en de uitdaging te spelen, zonder in je valkuil te stappen. En nee, profileren is niet hetzelfde als arrogantie. Want dat zit waarschijnlijk in je allergie 😉.


Het perspectief van negativiteit naar positiviteit viel me ook op in andere gedeelde inzichten. Zo liet iemand weten dat ze zichzelf nu beter begrijpt. Ze zet haar kwaliteit leergierigheid in, in plaats van dat ze twijfelt over waarom ze zo onrustig wordt van routine.


“Het is niet zozeer onrust dat me drijft, maar het verlangen om iets nieuws te leren.” – Deelnemer Kernkwaliteiten challenge


3. Of, dat deelnemers een mogelijk conflict in hun kernkwaliteiten zagen. En door dat nu te weten, ervoor kunnen zorgen dat ze elkaar versterken in plaats van elkaar in de weg te zitten.


“Ik heb een aantal kernkwaliteiten die elkaar in de ‘weg’ kunnen zitten. Namelijk doorzettingsvermogen en discipline versus creativiteit en spiritualiteit. Als ik ze niet goed in zet, dan sneeuwt de een de ander onder, gaan ze tegen elkaar werken en kom ik met mezelf in conflict.


Dus nu ik dit weet, kan ik beter nadenken over wanneer ik welke kwaliteit meer moet aanzetten en hoe ik deze kwaliteiten elkaar kan laten versterken. Ik zie het nu even als een piano stuk. Als je linker en je rechterhand goed op elkaar zijn ingespeeld krijg je fantastische klanken. Dan speel je het liedje gemakkelijk uit. Als ze niet op elkaar zijn afgestemd.. dan is het drama. Een samenraapsel van klanken die geen eenheid vormen. Geen muziek.

En uiteraard wil ik graag hele mooie muziek maken ;)” – Deelnemer Kernkwaliteiten challenge


4. Eén van de eerste berichten die ik kreeg n.a.v. de challenge deed me een beetje doen wiebelen. Feedback die ik even niet verwachtte. En ik pakte het persoonlijk op. Ik voelde me kwetsbaar en dacht in lichte paniek ‘wat als deze hele challenge een flop wordt’?! Maar, daar betrapte ik me al snel op en heb dat moment aangegrepen om even goed naar binnen te gaan. Wat raakt me nu precies? Wat neem ik waar en welk verhaal maak ik er zelf van? Ik tunede in op mijn verwachtingen voor de challenge. Verwacht ik dat iedereen er wat aan heeft? Dat iedereen (actief) meedoet? Mogen mensen er niks aan hebben, zich uitschrijven, feedback delen? Die vragen hebben me geholpen realistisch te zijn en relaxter in de hele challenge te gaan staan. Het maakte me al snel dankbaar voor deze eerlijke feedback. Het maakte me namelijk bewust dat ik zoveel beter met feedback omga dan vroeger. Dat ik zo even mocht ervaren hoe ik daarin gegroeid ben, was tof 😊.


5. Spannend vond ik het. Om op video te vertellen over een tijd waarin er persoonlijk veel gebeurde; als voorbeeld voor hoe je jouw karaktersterkten in kunt zetten voor meer veerkracht en zo beter om kunt gaan met tegenslag. En dat bleek uiteindelijk de module te zijn waar de meeste deelnemers op reageerden; het werd gewaardeerd. Kuddos voor openheid dus.


“Praten uit het hart kan nooit fout zijn.” – Deelnemer Kernkwaliteiten challenge


Al met al was de challenge een succes! Waardevolle inzichten voor de deelnemers en een mooi leerproces voor mezelf. Als persoon en als trainer en coach. En dat smaakt, zoals ik hierboven schreef, dus naar meer! Meer ontdekkingen. Meer straalkracht.


Wil je meer weten over de offline workshop die ik in november organiseer? Mail je via hannahdeblaeij@outlook.com.


12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page