top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHannah de Blaeij

Let's energize!

Onderuitgezakte lijven. Deelnemers die maar niet op ideeën komen. Of een woordenwisseling die flink op de sfeer inhakt. Niet de beste omstandigheden om jouw boodschap over te brengen of de deelnemers iets te leren. Wil je de betrokkenheid en energie van de groep een boost geven? Gebruik deze momenten dan om een energizer voor de groep te laten werken.


Een wat?

Een energizer is een korte interventie in spelvorm om de betrokkenheid van de deelnemers op te frissen. Energizers zijn een hulpmiddel, niet een doel op zich.


Waarom een energizer?

Bewegen en plezier zijn belangrijk voor een gezond en lerend brein en zorgen voor positieve leerervaringen. Dat bevordert het vertrouwen van deelnemers in hun eigen kunnen en houdt ze betrokken en geïnteresseerd.


En laat energizers nu één ding gemeen hebben; ze hebben een fysiek element zodat je letterlijk én figuurlijk in beweging komt.


Wanneer een energizer?

Vaak worden energizers ingezet voor een gezellige twist tijdens een meeting, workshop of presentatie. De menselijke knoop, levend Pacman en de Hooligan zorgen voor frisse energie en een hoop gelach. En even eerlijk; gezellig horen ze ook te zijn! Maar het meest effectief zijn ze wanneer je ze inzet wanneer ze écht nodig zijn. Daarvoor is het belangrijk om de groepsdynamiek goed te observeren zodat je in kunt spelen op waar de groep op dat moment behoefte aan heeft.


Wist je bijvoorbeeld dat je energizers ook in kunt zetten om rust, ruimte en focus in de groep te brengen? Ze zijn niet alleen een tool om op te peppen. Zo kun je deelnemers vragen op te staan en ze uitnodigen te gaan zitten wanneer zij denken dat de minuut voorbij is. En dat in stilte. Wie zit er het meest dichtbij? Laat je verrassen door de rust en focus die er over de groep valt.



Tips & tricks bij energizers

Waar moet je op letten bij het inzetten van een energizer?

  1. Bespreek het doel van de energizer met de deelnemers. Dat kan heel kort. Bijvoorbeeld: ‘We gaan ons brein wakker schudden zodat er een stroom van ideeën op gang komt.’

  2. Show, don’t tell: doe zelf mee en kies een energizer waar jij je comfortabel bij voelt. Die energie straal je namelijk uit en dan volgt de rest vaak vanzelf.

  3. Een energizer is een ideaal moment om even onderdeel van de groep te zijn, in plaats van voor de groep te staan. Heb dus aandacht voor de reacties van de deelnemers en de dynamiek in de groep.

  4. Stop op tijd en sluit een energizer duidelijk af. Kort maar krachtig dus.

  5. Have fun; energie en humor doen het werk!

Ook tijdens online bijeenkomsten kun je energizers heel goed inzetten. Wil je weten hoe je dat doet? Stel me gerust al je vragen over energizers. Volgende week deel ik mijn favorieten met je.

80 weergaven0 opmerkingen
bottom of page