top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHannah de Blaeij

Veranderwens? Maak het inzichtelijk met de Neurologische Niveaus

Je wilt het anders. Maar wat precies? En hoe dan? Misschien wil je de lat eens wat lager leggen en er met een kop thee op gaan zitten maar stel je bij het eerstvolgende dat op je pad komt gelijk weer torenhoge doelen. Oeps! Did it again..


Misschien wil je wel je grenzen beter aangeven. Maar zodra je ook maar iets gevraagd wordt hoor je jezelf alweer zeggen; 'Tuurlijk! Dat doe ik wel even, geen probleem.' Of je wilt eindelijk eens doen waar je echt energie en voldoening van krijgt. Terwijl je je uit de sloffen blijft lopen voor je baas of een klant en er zo weinig tijd en energie over blijft om te voelen wat je raakt. Laat staan om een eerste stap te zetten naar leven of werk dat écht bij je past.

Je merkt het aan alles. Je wilt het anders! Maar waar begin je? Bij de Neurologische Niveaus van Robert Dilts. Deze oefening helpt je jouw veranderwens helder te krijgen. Zodat je precies weet wat je tegenaanlopers zijn en waar je kansen liggen.


Oefening

Vul de Neurologische Niveaus in voor een bepaald gebied in je leven of voor een specifiek vraagstuk, door per niveau een ++, +, +/-, -, -- neer te pennen. Schrijf ook in steekwoorden op wat er bij je opkomt.


Per niveau kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Missie/spirit/zingeving: waartoe? wat zijn mijn drijfveren? wat is mijn doel? wat is mijn missie?

  • Identiteit: wie? wie ben ik? welke rol heb ik? hoe zie ik mezelf?

  • Waarden & overtuigingen: waarom? waarom doe ik dit? wat is belangrijk voor mij? waar geloof ik in?

  • Vaardigheden & vermogens: hoe? hoe doe ik? wat kan ik? waar ben ik goed in? over welke kwaliteiten, vaardigheden en kennis beschik ik? wat zet ik in?

  • Omgeving: waar, wanneer en met wie? wat doe ik?

Ben je klaar? Analyseer je bevindingen en bepaal met welk gebied je aan de slag wilt.


Drie tips voor extra inzicht:

  • Niveau hoger: de kans is groot dat de oplossing niet ligt op het niveau van jouw obstakel maar op een niveau daarboven. Vind je het bijvoorbeeld lastig om je grenzen aan te geven (lees: niveau vaardigheden)? Onderzoek dan eens jouw waarden en overtuigingen op dit gebied. Wellicht is één van jouw waarden behulpzaamheid en vind je dat je altijd voor anderen klaar moet staan. In dit geval kun je eindeloos oefenen om je uit te spreken over je grenzen; maar als jouw waarden en overtuigingen dezelfde blijven, is de kans groot dat er weinig verandert.

  • Let's move!: we zitten vaak veel in ons hoofd. Terwijl ons lijf ook een hoop te vertellen heeft! Loop eens letterlijk door de Neurologische Niveaus. Schrijf elk niveau op een A4 en leg deze op de grond. Sta dan stap voor stap stil op elk niveau; van 'Omgeving' tot 'Missie' en weer terug en check bij jezelf wat er zich aandient. Signalen van je lijf, gevoelens, emoties, gedachtes. Alles is oké! In beweging ga je vanuit je hoofd naar je lijf en kom je makkelijker bij je kern.

  • Eén team, één taak: ..toch? Bespreek de Neurologische Niveaus eens met je team of afdeling. Een fijne tool om helder te krijgen waarom bepaalde resultaten uitblijven, waar tegenaanlopers zitten en waar de grootste kansen liggen.

Veel plezier met het inzichtelijk maken van jouw veranderwens! Laat het vooral weten of het is gelukt of als je vragen hebt.


10 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page