top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHannah de Blaeij

Online spirit

Onderuitgezakte lijven, zwarte schermen en ongemakkelijke stiltes. De nachtmerrie van menig online facilitator. Maar ook vanachter een scherm kun je betrokkenheid en motivatie stimuleren.


De afgelopen weken heb ik diverse online trainingen verzorgd. Drie tips voor een fijne spirit tijdens jouw online sessie:


💡Verwelkom iedereen persoonlijk en start met een check-in vraag. Afhankelijk van de groepsgrootte kan dat plenair of in kleinere groepen. De eerste minuten van een training zetten de toon, dus als iedereen al even zijn/haar stem laat horen, weten ze onbewust dat het een actief en inclusief samenzijn wordt.


💡Laat deelnemers zoveel mogelijk in kleine groepjes aan vraagstukken werken, bijv. in break-out rooms. Ga als facilitator actief ‘langs’ bij de groepen om ze verder op weg te helpen waar nodig.


💡Wil je input? Stel gerichte vragen! Dus niet ‘wie wil hier iets over zeggen’? De kans op een ongemakkelijke stilte is dan groot. Mensen vinden het vaak spannend om in een online omgeving hun ideeën te delen. Dus kader je vraag. Bijv. ‘wat is jouw ultieme tip voor..’ en laat iedereen die in de chat of Menti delen. Pik er dan 1-3 uit om toelichting te geven.


Wat is jouw ultieme tip voor een hoge online betrokkenheid? Deel deze hieronder zodat we van elkaar kunnen leren.

11 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page