top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHannah de Blaeij

Kijktip!

'Ik ben omdat wij zijn'. Basketbalcoach Doc Rivers legt in de Netflix docu 'The Playbook: A coach's rules for life' uit hoe hij deze Afrikaanse filosofie toepaste bij het coachen van zijn team richting het NBA kampioenschap. Kijktip!


Ubuntu: een mens wordt pas een mens door andere mensen.


Dat brengt mij terug bij mijn tijd als coach van het San Francisco Womens Team naar de USA Handball Nationals. Een team kan nog zulke technisch sterke speelsters hebben, als zij niet als één team spelen, verliezen ze van een technisch minder sterk ontwikkeld maar (h)echt team. Team Spirit dus.. daar coachte ik mijn team in.


Om samen geweldig te worden, is vertrouwen nodig. Vertrouwen om jezelf te laten zien, fouten toe te geven, om hulp te vragen, feedback te geven en met elkaar te leren.


Het verbaast me nog vaak hoe weinig sommige teams van elkaar weten. Leid jij een team? Maak dan zo vaak mogelijk kennis!


Dat kan heel simpel. Laat teamleden eens drie dingen over zichzelf vertellen. Eén van die dingen is niet waar. De anderen raden welke dat is. Alleen al door het delen van deze vrij basic info krijgen teamleden een meer persoonlijke band met elkaar. Ze zien elkaar meer als mens, met alles wat daarbij hoort.


En deze nieuwe verbinding zorgt weer voor meer begrip en vertrouwen.14 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page