top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverHannah de Blaeij

5 tips om af te sluiten met een knaller_Ra, ra wie is het? [5/1]Je werkt een tijd lang met een groep samen. Misschien manage je een projectteam, sta je voor de klas of begeleid je een club jongeren in hun persoonlijke ontwikkeling. Aan de samenwerking komt een einde en je wilt deze goed afsluiten.


Inhoudelijk reflecteren op de geleerde lessen, ja. Maar ook met een feestelijk tintje. Want de groep mag trots zijn op wat ze neer hebben gezet. Dat mag gevierd worden!


“Han, wat kan ik doen?”, die vraag krijg ik vaker. Dus deel ik de komende tijd mijn top 5 tips om samenwerkingen te vieren. Zodat deelnemers bewust zijn van wat ze hebben geleerd en weten hoe ze hun eigen-wijsheden nog meer toe gaan passen.


Tip 1. Komt ‘ie.. Ra ra, wie is het?


Wie zou er het langst overleven op een onbewoond eiland? Wie heeft je geïnspireerd? Wie heeft ervoor gezorgd dat ..?


Hang in de ruimte de foto’s en/of namen van de deelnemers op. Bedenk een aantal vragen die de deelnemers beantwoorden door bij diegene te gaan staan die het beste bij de vraag matcht. Met de vragen kun je inhoudelijk reflecteren op de samenwerking, de les of het project. Maar zorg zeker ook voor een vleugje, of liever een flinke portie, fun!


Bonus tip: zorg ervoor dat iedereen aan bod komt. Dat kan zowel door het bedenken van vragen die bij diverse deelnemers aansluiten als ook de manier waarop je het spel faciliteert.


Sowieso zijn spelletje een fijne inspiratie. Wat was jouw favoriete spel als kind? En hoe kun je dit ombouwen tot werkvorm?

91 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page