Ik ben een bofkont!

Door volle agenda’s, hoge verwachtingen en veel prikkels is het soms moeilijk een echte bofkont te zijn. Te zijn? Naja.. misschien zijn we het wel vaak, maar voelen we het niet altijd.

Een bofkont is iemand die veel geluk heeft en een vrolijk leven leidt. Ik geloof dat wanneer je van jongs af aan leert om vertrouwen te hebben in jouw kwaliteiten en weet hoe je deze positief in kunt zetten voor jezelf én de wereld om je heen, je een leuk en zinvol leven tegemoet gaat.

Daarom geef ik les in ‘bofkont zijn’. En help ik jongeren hun eigen handvatten voor (meer) geluk ontdekken en ervaren. We denken namelijk vaak dat het geluk bij een bofkont zomaar aan komt waaien. Maar bofkont ben je niet zomaar. Je moet bijvoorbeeld goed weten wat jouw sterke punten zijn en hoe je deze in wilt zetten. Ook moet je soms even stil kunnen staan om te beseffen dat je een onwijze bofkont bent. En je mag jezelf in alle trots laten zien. ‘Hallo wereld, dit ben ik!’.

Tijdens de workshop ontdekken de jongeren op een speelse manier wat hun unieke kwaliteiten zijn en gaan ze aan de slag met complimenten, dankbaarheid & mindfulness. Een programma bomvol positiviteit dus!

Maar betekent dit dan dat je altijd gelukkig moet zijn? Nee hoor. Verdriet, boosheid en angst horen er ook bij. En daar kunnen we juist ook veel van leren. Maar, hoe gaaf is het als je op jonge leeftijd al de tools hebt om hier goed mee om te kunnen gaan?! Dat geeft zelfvertrouwen en daarmee zit je lekkerder in je vel. Dan ben je pas écht een bofkont!

 

Een tipje van de sluier:

  • Hoe fijn is het om te ontdekken wat jouw sterke punten zijn? In groepjes gaan de leerlingen ongegeneerd positief roddelen. En kijken we samen hoe je je sterke punten in kunt zetten.
  • Complimenten zijn zo ontzettend belangrijk! Je groeit ervan. En ook de gulle gever krijgt een goed gevoel. Voor allemaal iets positiefs dus. Maar complimenten geven en ontvangen, blijkt nog best een ding. In het kader van ‘oefening baart kunst’, gaan we hiermee aan de slag.
  • De leerlingen schrijven op wat hen blij maakt en delen dit met klasgenootjes. Ook bedenken ze hoe ze vaker stil kunnen staan bij de dingen waar ze dankbaar voor zijn.
  • Veel van de stress die wij ervaren ontstaat doordat we nadenken over het verleden of de toekomst. Mindfulness helpt om in het nu te zijn. Samen gaan we stilzitten als een kikker.

De werkvormen stimuleren gelijke deelname, interactie en actieve betrokkenheid.

 

Wat kun je verwachten?

  • Een drie uur durende workshop bomvol positiviteit, voor leerlingen van groep 6 t/m 8, vanaf € 150,- (excl. BTW en reiskosten).
  • Diverse coöperatieve en activerende werkvormen.
  • Het programma wordt uitgevoerd in overleg met de leerkracht.
  • Tips om het geleerde ook na de workshop in jouw lessen terug te laten komen.
  • Jouw leerlingen weten wat hun sterke punten zijn en hebben hun eigen handvatten voor (meer) geluk.

 

Reviews & aanvullende sfeerimpressies:

“Een betekenisvol en interactief lesprogramma over geluk. Er kwamen gesprekken op gang over geven, dankbaarheid, zelfvertrouwen en dromen. Doordat de leerlingen zich gezien en gehoord voelden, en doordat er veel verschillende werkvormen ingezet werden, hadden ze al hun aandacht bij deze workshop en deden ze actief mee. Mooi om te zien hoe de leerlingen vol enthousiasme en met handvatten om zich nog gelukkiger te kunnen voelen naar huis gingen.” – Juf Leenke

“Vandaag leerde ik dat je altijd gelukkig kan zijn, ook al heb je weinig geld. En dat je dingen ook van de positieve kant kunt bekijken.” – Leerling, groep 6

“Vandaag leerde ik complimenten aan mezelf te geven en dat je gelukkig kunt worden van meditatie.” – Leerling, groep 6

“Nu begrijp ik dat als ik een fout maak, dat het niet erg is want van fouten kan je leren.” – Leerling, groep 8

 

Naar aanleiding van de Gelukslessen heb ik korte blogs geschreven:

 

Contact

Benieuwd of ik iets voor je kan betekenen of wil je graag aanvullende informatie? Vul dan het contactformulier in. Daarna neem ik zo snel mogelijk contact met je op.