Doe eens iets minder je best

Doe eens iets minder je best

Eén van de meest waardevolle adviezen die ik een paar jaar geleden kreeg. Huh?! Dacht ik.. Minder m’n best doen? Waarom? Dat is toch hoe het werkt? Je doet je best om dingen voor elkaar te krijgen. Zonder inspanning, geen resultaat. Boy was I wrong!

Er zitten prima voordelen aan ‘je best doen’; het kan je ver brengen, leert je doorzettingsvermogen en stimuleert wilskracht. Ik deed mijn best tijdens mijn studie en sloot deze af met mooie cijfers. Ik werkte hard tijdens mijn stage en kreeg daar mijn eerste baan aangeboden. Ook zette ik mijn beste beentje voor op het handbalveld en werd een gewaardeerde teamgenoot. Zie je? Je best doen, werkt. Een succesformule.

Of toch niet? Ik zat tegenover mijn coach die rustig mijn relaas samenvatte. “Hannah, ik hoor je zeggen dat je verdriet voelt om het recente overlijden van je moeder. Vanwege je blessure kun je je ei niet kwijt in sporten en je ervaart je werk momenteel als bijzonder pittig. En nu verbaas je je erover dat je je niet écht gelukkig voelt.” “Het zit ‘m vooral in het gevoel dat het niet echt beter wordt”, voegde ik er ter verduidelijking en met ongeduld aan toe. “De moeilijkste periode ligt achter me en ik doe mijn best om weer wat op te bouwen. Ik pak dingen aan, ga erop uit en probeer er echt wat leuks van te maken”.

“Misschien moet je eens iets minder je best doen?”, was haar reactie. “Dingen gebeuren toch, of je je best ervoor doet of niet.” Wow. Die kwam binnen. Ik zag voor het eerst dat mijn dominante copingstijl (lees: een automatische reactie op problemen) lang niet altijd effectief is. Ik dacht werkelijk alles op te kunnen lossen met goed m’n best doen, het probleem aanpakken en in oplossingen denken. Zo kom je nog eens ergens. En zit het tegen, dan zet je gewoon je schouders eronder. Maar sommige situaties vragen om een andere benadering. En dit was er zo één.

Ieder mens heeft zo zijn favoriete stijl om situaties aan te kunnen. En geen één stijl is in alle situaties effectief. De kunst is om stijlen door elkaar heen te gebruiken, passend bij het moment.

Wat doe jij als het even niet lukt? Nog een schepje erboven op? Misschien ken je het gevoel zo hard te werken, maar niet echt verder te komen. Je komt juist verder van je gevoel af te staan en gaat makkelijker je grenzen over. Met uitputting en teleurstelling als mogelijk gevolg.

Inmiddels heb ik geleerd de touwtjes wat meer te laten vieren. Beweeg ik vaker mee in plaats van dat ik tegen de stroom in zwem. Dat maakt alles zoveel plezieriger. En dat gun ik jou ook! Betekent dat dan dat je niet meer je best hoeft te doen? Nee hoor; ergens goed voor gaan, brengt veel moois. Maar sta tijdig stil bij je gevoel en wat je écht wilt. En als je merkt dat je een grens over gaat, kijk dan met een lichte blik naar jezelf en de wereld om je heen. Om van daaruit te onderzoeken hoe het ook kan. Misschien kun je het probleem zelfs met vertrouwen aanschouwen zonder je er al te veel mee te bemoeien. Dingen gebeuren toch wel..

“Just how do you do it, Pooh?”

“Do what?”asked Pooh.

“Become so effortless.”

“I don’t do much of anything,” he said.

“But all of thise things of yours get done.”

“They just sort of happen.” He said.

-Winnie the Pooh

hannah

Leave your message