Waarom moeilijk doen, als het samen kan

Waarom moeilijk doen, als het samen kan

Ik wil vooruit. In beweging zijn. Groeien. En in het kader van ‘waarom moeilijk doen, als het samen kan’ (bron: Loesje) organiseer ik maandelijks met drie vriendinnen een intervisie. Niet alleen gezellig, maar ook bijzonder leerzaam. Ik krijg hier veel vragen over, dus deel graag de ins & outs.

Allereerst, wat is intervisie nu precies? Intervisie is regelmatig, gestructureerd overleg met gelijkgestemden. Vaak onder vakgenoten. Maar zelf vind ik het vooral ook heel verfrissend om te sparren met mensen uit andere disciplines. Zo is bij ons de één selectiepsycholoog, de anderen marketing content specialist en travel expert. Maar nog fijner; we hebben een pallet aan complementaire kernkwaliteiten en sterkten. Zo is de één een kei in gerichte vragen stellen, denkt de ander makkelijk in concepten en heeft de ander weer een aanstekelijke energie. En allemaal hebben we een gedeelde passie voor persoonlijke en loopbaanontwikkeling.

Iets voor jou? Als je wilt groeien in jouw vak of als persoon en als je graag bijdraagt aan de ontwikkeling van anderen. Mij brengt het elke keer weer nieuwe (concrete) ideeën, waardevolle inzichten en een fijne dosis inspiratie. En niet te vergeten; verbinding. Want oh boy wat leren we elkaar kennen!

Mijn ideale recept voor intervisie:

  • Gelijkwaardigheid: we komen allemaal wat halen en brengen, en dat is in balans.
  • Structuur: het gebruik van werkvormen is dé manier om niet te blijven hangen koffieleuten, maar er voor iedereen echt wat waardevols uit te halen.
  • LSD: intervisie gaat om samen leren en ontdekken, niet om discussiëren. Luister, vat samen en vraag door.
  • Lef: de keuze om niet alleen onderwerpen te kiezen die op de oppervlakte drijven, maar de moed om jezelf kwetsbaar op te stellen.
  • Food for thought: in het kader van zelfcompassie, trakteert de host ons elke intervisie op wat lekkers. Ook niet onbelangrijk 😉.

Nog wat praktische tips & tricks:

  • Laat de eerste bijeenkomst een inventarisatie van de verwachtingen zijn. Wat kom je brengen, wat hoop je eruit te halen en wat heb je nodig?
  • Eén van mijn favoriete werkvormen is de roddelmethode. Google en gij zult vinden.
  • Plan alvast een aantal bijeenkomsten vooruit; bijvoorbeeld één keer per maand.
  • ‘What happens in intervisie, stays in intervisie’.. vertrouwelijkheid is key!
  • Rouleer de organisatie van de intervisie zodat iedereen eigenaarschap draagt en je jouw eigen twist aan een sessie kunt geven.

Heb jij tips voor leuke werkvormen bij intervisie? Ik hoor ze graag :).

hannah

Leave your message