Kan ik je even spreken?

Kan ik je even spreken?

“Hannah, kan ik je even spreken?” Dat vroeg één van de handbalspeelsters die ik coachte tijdens de California Cup. Het team bestond uit een mix van nationaliteiten, leeftijden en handbalervaring. Zij was Iraanse en had een jaar gehandbald tijdens haar high school. Haar directe concurrente? Een Deense die opgroeide in een handbalcultuur en op hoog niveau heeft gebald.

Ons doel voor het toernooi was duidelijk en met iedereen afgestemd; de beker mee naar huis. Om zo onze reis naar de USA Handball Nationals sterk in te zetten. Dat kon betekenen dat niet iedereen (evenveel) speelminuten zou krijgen.

“Hannah, kan ik je even spreken?” Shoot! Dacht ik. Ze had nog geen moment op het speelveld gestaan. En ik was in dubio. Toen vertelde ze me dat ze super trots was op het team en begreep waarom ze nog niet had gespeeld. Ze wilde er alles aan doen om het team te steunen door vanaf de wisselbank haar teamgenoten op het veld toe te juichen. Haar vader zou echter naar de laatste wedstrijd komen kijken en had haar nog nooit zien sporten. In Iran mogen mannen vrouwen namelijk niet zien sporten. Dus of ze niet, al was het een minuutje, het veld op mocht? Omdat dit veel voor haar en haar vader zou betekenen.

En wat gebeurt er? De laatste wedstrijd. Vijf minuten per helft staat ze op het veld, en.. ze scoort! Het eerste wat ze deed was omhoog kijken naar haar vader die tussen het publiek op de tribune zat. Kippenvel.

Ik moet nog vaak aan haar denken en zie met regelmaat foto’s van het handbalteam uit San Francisco op social voorbij komen. Trots ben ik op haar doorzettingsvermogen.

Doorzettingsvermogen. Een onwijs belangrijke eigenschap voor het omgaan met tegenslag. Volharden in wat je doet en wilt, ondanks de hindernis. Maar hoe ontwikkel je nu de kracht om door te zetten? Drie concrete tips:

  1. Weet wat je wilt (bereiken). Stel een duidelijk doel. En kies iets wat je écht belangrijk vindt. Dat maakt het zoveel makkelijker om het doel uiteindelijk ook te halen en de weg er naar toe vele malen plezieriger.
  2. Deel jouw einddoel op in kleine stappen.
  3. Vier elk behaald mini-doel.

In een eerdere blog ‘De beslissing om ‘altijd maar doorgaan’ niet meer te zien als iets om trots op te zijn’ schreef ik dat wanneer jouw doorzettingsvermogen de signaleren van je lijf met regelmaat negeert, het een valkuil is. Het is ontzettend belangrijk om daarbij stil te staan en je doorzettingsvermogen te temperen totdat deze weer nuttig voor je is. Een pas op de plaats, of een nieuwe aanpak levert dan meer op. Albert Einstein zei niet voor niets; ‘We cannot solve problems with the same thoughts we used when we created them’.

Ik geloof wel dat je vaak meer kunt dan je denkt. Dus doorzettingsvermogen in combinatie met nieuwsgierig (naar jouw capaciteit en de wereld om je heen), creativiteit (in jouw manier om nieuwe oplossingen te bedenken) en vertrouwen (in wie je bent en wat je kunt) zijn wat mij betreft een gouden stel eigenschappen!

Het vieren van kleine stappen, is iets waar ikzelf pas de laatste jaren mee bezig ben. Een aanrader! Ik ben benieuwd; hoe vier jij jouw grote en kleine successen?

hannah

Leave your message