Wat is jouw werkelijkheid?

Wat is jouw werkelijkheid?

Stel, een jongen loopt een ruimte binnen. Zijn blik op de grond gericht. Schouders gebogen. Rode wangen. Wat zie jij?

Dit rollenspel speelde ik gisteren tijdens een training communicatie. De eerste reacties; verlegen, onzeker, de wereld op zijn schouders, zorgen.. “Ik zie gewoon Jasper!”, riep een andere deelnemer. “Oh wacht, ik zie dat hij ineengedoken loopt met de handen op zijn buik”, werd aangevuld.

Zoveel interpretaties & nauwelijks feitelijke waarnemingen. Alles wat wij waarnemen wordt gekleurd door onze normen & waarden en persoonlijke ervaringen. En dat gaat razend snel. Huppakee. We plakken een persoonlijk beredeneerd oordeel aan de waarneming en het wordt onze werkelijkheid.

Interpretaties. We hebben ze allemaal. Maar veel miscommunicatie ontstaat doordat mensen verschillende interpretaties geven aan dezelfde feiten, vaak zonder dit zelf te beseffen. Jouw waarheid is namelijk niet noodzakelijk die van iemand anders.

Stilstaan bij wat je feitelijk waarneemt is stap één. Bewustzijn over je interpretaties een mooie tweede. En met elkaar in gesprek om je interpretaties te checken een mooie kers op de taart!

Ik heb er in ieder geval weer een mooie werkvorm bij!

En wat is jouw werkelijkheid?

hannah

Leave your message